Nieuws

06/2024 - Afscheid van Jean Ramaekers en Gerard Hegge

Tijdens de algemene vergadering hebben wij, het team van Noord-Limburgs Open Atelier vzw, afscheid genomen van twee iconen, die vanaf het prille begin (1991) betrokken zijn bij onze organisatie als bestuurder, voorzitter en/of oprichter.Jean Ramaekers (links), Pierre Berx (midden) en Gerard Hegge (rechts)


Deze twee heren hebben niet alleen de visie en het fundament gelegd, maar ons ook geïnspireerd met hun betrokkenheid, passie en de vastberadenheid om doelgroepers/leerlingen een kans te geven om de juiste arbeidsattitude te verwerven.

Dankzij Jean en Gerard hebben we talloze mijlpalen bereikt en een cultuur van samenwerking en verbetering gecreëerd, waardoor 70% van onze doelgroepers hun weg vinden naar een baan in de lokale economie.

Via deze weg willen wij alvast onze oprechte dankbaarheid en waardering uitspreken.
Er zal nog een feestelijke gelegenheid volgen.


02/2024 - Minister Brouns was op bezoek bij Noord-Limburgs Open Atelier

Mensen opleiden zodat ze opnieuw de arbeidsmarkt op kunnen, is simpel uitgelegd het doel van de vzw Open Atelier. 
Minister Brouns kwam maandagnamiddag 26/2 richting Noord-Limburg om een bezoek te brengen aan Noord-Limburgs Open Atelier te Pelt. Hij was onder de indruk.

“Leer – Groei – Bloei: doorstromen naar een duurzame loopbaan” was het thema van de dag.
Concreet betekent dit dat 13 werknemers van de omkadering fulltime bezig zijn met 75 medewerkers in opleiding de juiste arbeidsattitude en vak competenties aan te leren.
Na een opleiding van gemiddeld 110 dagen stroomt meer dan 60% door naar de reguliere arbeidsmarkt, dit is het rapport dat Open Atelier kan voorleggen.
Maar achter de organisatie schuilt meer. “Ons doel is om mensen te integreren in de arbeidsmarkt waardoor de missie van de minister, een werkbaarheidsgraad van 80% behalen, gerealiseerd kan worden.
Dat kan bij Open Atelier in de verschillende ateliers zoals de schrijnwerkerij, metaal (plooien-lassen), assemblage, confectie en verpakkingswerk. Verschillende knelpuntberoepen!
We willen dat onze medewerkers na hun opleiding ergens aan de slag kunnen gaan op de reguliere arbeidsmarkt.
Dat is de opzet van onze organisatie. Daarbij is er continu aandacht voor ‘werkbaar werk’, datgene waar de minister het vaak over heeft. Ook hier zetten we dus sterk op in.

Dit alles doen we voor het grootste deel met eigen middelen. Alles wat in de ateliers wordt gemaakt, is in opdracht van en tegen een afgesproken prijs, want voor onze vzw komt 81% van de werkingsmiddelen uit de eigen productie.

Omdat de minister zelf een streefdoel heeft om in Vlaanderen een tewerkstellingsgraad van 80% te krijgen, kreeg hij een uitnodiging om eens te komen kijken. In het gezelschap van onder meer burgemeester Dennis Fransen (CD&V) deed hij zijn ronde. 

De reactie van minister Brouns:

Noord-Limburgs Open Atelier vzw is een unieke Limburgse organisatie die kansen biedt aan groepen die wat verder van de arbeidsmarkt staan. 
Ik was onder de indruk van hun mensgerichte aanpak, waarbij de groei van elke medewerker centraal staat.
Dit soort initiatieven laten zien hoe warm ons Limburg is.

Jo Brouns • Vlaams Minister van Werk, Economie, Innovatie & Landbouw

Foto’s gemaakt door: Olaf van de Kuijt.


02/2023 - Voorstelling  project 'Technologie werkbaar werk'


VLAIO stelt samen met Flanders Make het project 'Technologie werkbaar werk' van Vlaams minister van Werk en Innovatie Jo Brouns voor bij Open Atelier

"We willen bedrijven tonen hoe ze hun werknemers kunnen ondersteunen met technologie die het werk werkbaarder maakt en hoe ze op die manier mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan boord kunnen halen", zegt Tom Mondelaers, projectadviseur Industrie 4.0 bij VLAIO.

Het uitgebreide artikel vindt u terug via: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/02/06/innovatieve-technologieen-die-werk-lichter-moeten-maken-voorgest/.10/2022 - Collega, Wilma Daemen, is 20 jaar in dienst.


We zetten haar in de bloemetjes!10/2022 - Met dit nieuw bedrijfsbusje halen we voortaan onze werknemers op


09/2022 - We hadden nog wat te vieren...

Een aantal werknemers gingen op pensioen. Geniet van jullie welverdiend pensioen: Moniek Gielen, Johnny Hendrickx en Thieu Nulens (Afwezig: Eric Aegden en Robert Temesvari).

 


Onze voorzitter, Pierre Berx, nam afscheid en een nieuwe voorzitter, Jaak Thirion, werd aangesteld. Als afscheidsgeschenk maakte collega, Ella Kuppens, een prachtig portret. 


 08/2022 - Behalen ISO 9001:2015

Open Atelier kan met trots aankondigen dat het de ISO 9001:2015 certificering heeft behaald, de internationaal erkende kwaliteitsmanagementnorm ontwikkeld door de International Organization for Standardization (ISO). 

Bureau Veritas bezocht hiervoor onze vestigingen in Pelt, Lommel en Turnhout en auditeerde de volgende scope: 

Toeleveringsbedrijf voor de maakindustrie: metaalbewerking en lassen; assemblage; logistieke dienstverlening; houtbewerking en stoffering. Dienstverlening voor de hele organisatie binnen het beleidsdomein werk en sociale economie. 


Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor de laatste nieuwtjes over Open Atelier.

Met de financiële steun van Europa, WSE, Vlaanderen en Provincie Limburg